Звʼяжіться з нами

Дивитися всі Новини
Michelin отримала нагороду European Inventor Award-2018

У Парижі пройшла церемонія нагородження престижною щорічною премією European Inventor Award-2018. Вона присуджується окремим особам і командам, які своїми розробками допомогли розвитку технологій, соціально-економічної сфери та створенню нових робочих місць. Номінувалися більше 500 чоловік і команд винахідників, переможці визначалися незалежним журі. Серед дипломантів виявилися дослідники французької компанії Michelin, які отримали нагороду за розробку надекономічної і екологічної покришки.

Протектор, здатний самовідновлюватися

Роботу Агнес Пулбой і Жака Барро можна назвати революційною і такою, що випереджає свій час. Вперше патент на унікальний протекторний дизайн був отриманий ще в 2013 році. Його особливість полягає в багатошаровій структурі. Кожен наступний шар вступає в експлуатацію в міру того, як зношується попередній. Європейське патентне бюро присудило даному типу протектора назву «авторегенеруючий» - Regenion. Як відзначають в ЄПБ, такий протекторний дизайн за фактом самовідновлюється в процесі використання шини, значно продовжуючи таким чином термін експлуатації покришки.

Відзначається, що Агнес Пулбой розробила унікальний дизайн протектора за допомогою 3D-технологій. Втілити їх у життя допоміг експерт з проектування і виробництва шин Michelin Жак Барро. Їх спільна робота тривала 4 роки, результатом стала не тільки розробка Regenion, але також і створення спеціальної прес-форми, яка дозволить поставити виготовлення авторегенеруючих шин на потік в промислових масштабах.

Експлуатаційний термін нових покришок від Michelin збільшився на 20%. Відзначається, що до 2022 року до 30% всіх вантажних шин, що випускаються французьким брендом, будуть мати такий протектор.

Турбота про навколишнє середовище

Ні для кого не секрет, що Michelin - один з лідерів в питаннях екологічності продукції, що випускається. Компанія витрачає великі кошти на дослідження і розробки, які дозволяють зробити її шини максимально безпечними для навколишнього середовища. Тут і використання перероблених матеріалів, і масштабні роботи в сфері Green-шин, і удосконалення гумової суміші для скорочення шкідливих викидів шляхом зниження опору коченню.

Черговим кроком на шляху до досягнення поставленої еко-мети стала саме покришка з протектором, що самовідновлюється. Відповідно до заяв розробників, їх тривимірний дизайн протектора не тільки підвищить довговічність і продуктивність шин, але і значно знизить витрати палива і викиди CO2. Останній показник, згідно з прогнозами, зменшиться на 3 тонни на кожні 100 тисяч кілометрів.

Відзначається також, що нові покришки допоможуть впоратися і з рівнем шумового забруднення. В цілому, як зазначили експерти European Inventor Award, розробка Пулбой і Барро представляється вигідною за багатьма параметрами - економічним, соціальним, екологічним.

18 червня 2018 р.